Blog

Woning en energielabel

Als u het energielabel al kent dan is dit waarschijnlijk van apparaten als een wasmachine en dergelijke. Maar wist u dat er ook een energielabel aan een woning kan worden toegekend? En wist u dat dit zelfs verplicht is bij huizen die meer dan 10 jaar oud zijn?

Energielabel woning verplicht

Sinds 2008 is het een verplichting geworden voor huizenverkopers of -verhuurders om een energielabel toe te kennen aan de woning als deze een leeftijd van boven de 10 jaar heeft. Ondanks dat het volgens de richtlijnen van Europa een verplichting is om een energielabel te koppelen aan zulk soort woningen zoals hierboven beschreven is het in Nederland nog altijd mogelijk om uw woning te verkopen of verhuren zonder een energielabel. Het voorstel hiervoor had er namelijk al door moeten zijn, maar tot op heden is dit nog niet gebeurd. Houd er wel rekening mee dat het dus binnenkort wel een verplichting zal worden, aangezien het slechts een kwestie van tijd is voordat het voorstel erdoor is.

Hoe werkt het energielabel voor een woning?

Het energielabel voor een woning werkt niet anders dan voor huishoudelijke apparaten waar ook een energielabel aan vast hangt. Bij een A is de woning energiezuinig terwijl een G de slechtst mogelijke beoordeling is welke dus ook duidt op een niet-energiezuinige woning.

Uiteraard kunt u niet zelf zomaar een energielabel aan uw woning hangen; dit zal moeten gebeuren door iemand die daarvoor is gemachtigd, een zogenaamde inspecteur. Dit zult u dus zelf moeten regelen indien u een woning gaat verkopen of verhuren.

Alle zaken die ervoor kunnen zorgen dat uw woning energiezuinig is worden nagelopen, zoals de isolatie van uw dak en de buitendeuren. Inspecteurs die uw woning keuren en een energielabel toekennen zijn over het algemeen niet goedkoop. Gelukkig zijn er veel van deze inspecteurs, dus is het slim om te vergelijken wie u voor een mooie prijs kan helpen aan een energielabel.

Geplaatst in: Berichten